Пародонтология

Заболяванията на пародонта се наричат пародонтални заболявания. Основната функция на пародонта е да свързва зъба с алвеоларната кост и да поддържа лигавицата около зъбите. Най-често срещаните заборявания са:

Гингивит

Това заболяване започва с леко подуване, зачервяване на венците и последващо кървене. Лечението на гингивита започва с почистване на зъбен камък и предписване на разтвор за жабурене. В зависимост от вида и причината на гингивита е възможно прилагането и на допълнително лечение. Нелекуваният гингивит може да се развие в пародонтит.

Пародонтит

При него венците се отделят от зъбите, формирайки джобове – пространства между зъба и венеца, които се инфектират още по-лесно. С напредването на болестта джобовете се увеличават за сметка на костта, която все повече се стопява, зъбите се разклащат и може да бъдат загубени. Лечението отново започва с почистване на зъбен камък. Тук се налагат и други манпулации като например кюретаж. Това е отстраняване на възпалителната тъкан, която се е образувала между зъба и венеца. Процедурата се провежда под упойка и е безболезнена за пациента. Прилагат се и много други методи на лечение, в зависимост от вида и тежестта на заболяването. Много често се налага и медикаментозно лечение.

Факторите, допринасящи за развитието на пародонталните заболявания са най-често:

  • Нередовно почистване на зъбната плака и образувалия се впоследствие на това зъбен камък .
  • Непълноценно хранене
  • Тютонопушене
  • Хормонални смущения
  • Стрес
  • Вид на захапката
  • Системни заболявания и др.

За да бъдат предотвратени своевременно възпалителните процеси на пародонта , трябва да се поддържа добра устна хигиена и да се почиства профилактично зъбния камък поне два пъти годишно.