Ортодонтия

Ортодонтията спомага за правилното подреждане на зъбите, подобрява функцията и осигурява добра естетика на съзъбието. Тя обхваща диагностициране, профилактика и лечение на проблемите свързани с неправилно подредените зъби, неточното съотношение между зъбните дъги, челюстите и комбинацията между тях.

Децата е добре да направят първите си профилактични посещения още на 3-годишна възраст, с цел да се запознаят с кабинета и да се предотвратят евентуални страхове. Колкото по-рано започне профилактиката при ортодонт – толкова по-голяма е възможността да имате здрави и красиви зъби.

В миналото ортодонтското лечение е било прилагано само при деца и младежи. Днес с помощта на бързо актуализиращите се нови техники, все по-ефективно и успешно се коригират проблемите с подреждането на зъбите и отклоненията в захапката и при възрастни пациенти.

Въпроси в ортодонтията, на които отговаря д-р Славкова, ортодонт с дългогодишен опит:

За и против фиксираната техника и дали да слагаме пластинки или е по-добре да изчакаме направо за брекети?
Мисля, че този въпрос беше дилема в България в средата на 90-те. Подвижните апарати са относително по-лесни за носене, по-лесни за поддържане на орална хигиена, и – разбира се – по-финансово необременяващи, когато проблемът се хване в раннен етап. Особено важен плюс на тези профилактични апарати е коригирането на вредните навици. Едновременно с това, някои зъбни движения /например корпусното придвижване на зъби в случаи с екстракции, или т.нар нивелиране и контрол на торка, както и при по-големи ротации/ е трудно да се коригират с подвижна апаратура. Ето защо за оптимално подреждане се налага и използването на брекети. Но в много случаи – най-вече в ранна възраст– използването на снемаема апаратура е прекрасна възможност да се справите с зъбно-челюстната деформация-бързо, лесно и по-евтино. Особено важен плюс на тези профилактични апарати е корегирането на вредните навици. Превантивното лечение с подвижната апаратура силно подпомага последващото лечение с фиксирана техника, когато е необходимо.
Как могат да се открият дефекти на захапката в най-ранен стадий?
Много важно е захапката на детето да бъде проверена веднага щом пробият млечните зъби. И въпреки че темповете на развитие при всеки малчуган са индивидуални, от огромно значение е навреме да се диагностицират евентуалните дефекти на захапката. Налице е тенденция за нарастване на честотата на такива деформации в детската възраст.
Могат ли нарушенията в растежа на зъбите, видими на 8 годишна възраст с времето да се оправят от само себе си благодарение на естествения растеж на челюстта?
Не. Пространството, определено за наместването на предните зъби не се увеличава след падането на млечните кътници (на около 6 годишна възраст).
Каква е причината за неправилния пробив на зъбите?
Така както наследяваме цвета на очите от родителите си, някои особености в развитието на челюстта се предават генетично. Своят принос дават и обстоятелства като вредните навици; преждевременна екстракция на зъби – последица от усложненията на кариес; като травмите дори и при раждането.
Защо изобщо зъбите трябва да се изправят?
Изкривените зъби много по-трудно се почистват и впоследствие развалят, това води и до заболявания на венците. Неправилната захапка стои в основата на лошото сдъвкване на храната, което пък води до нарушена функция на храносмилателната система и влошено здравословно състояние. Неправилното оклудиране на зъбите е възможно да даде оплаквания от болки в ставите, мускулите на челюстта шията. Освен това изкривените зъби загрозяват усмивката ви, а тя както знаем е от огромно значение в обществото.
Как действат брекетите?
Брекетите представляват метални или керамични пластинки , които се залепят на всеки зъб в определена последователност и се свързват с помощта на дъга. Брекетите както и дъгите имат вградена в себе си информация(памет).Дъгите се фиксират на първите кътници (шестите зъби) посредством пръстени или канюли. В зависимост от ортодонтските проблеми, лекарят определя сечението, профила, и вида на брекетите и дъгите подходящи за конкретния пациент. Трябва да отбележим, че брекетите представляват доста сложно устройство с изящна изработка. Всеки брекет има свой индивидуален улей, чийто наклон спрямо хоризонталната, вертикална и аксиална ос определя конкретната задача на зъба (накъде и колко да се завърти). Orthostar-bg.com-stranicata na breketi
Как могат брекетите да се направят по-малко забележими?
Вие бихте могли да изберете композитне или керамични брекети.Съществуват и лингвални брекети,които се поставят от вътрешната страна на зъбите.Има вариант с прозрачни шини-Invisaline, които се подменят.
Съществуват ли възрастови ограничения за корекцията на захапката чрез брекети?
Не, няма ограничения. Зъбите могат да се изправят във всяка възраст. Около 50% от ортодонтните пациенти са възрастни.
Носенето на брекети налага ли някакви ограничения?
Ортодонтските апарати не ограничават свободата ви, ако Вие не злоупотребите с нея. Вие спокойно можете да се смеете, да пеете, да се занимавате със спорт и не на последно място – да се целувате. И : „ядете колкото искате, доколкото можете”. Разбира се хигиената ще е по-усърдна от преди, защото апаратите задържат храна. Затова- на всяко ядене-миене. Това ще Ви гарантира здрава, чиста и красива усмивка.
Колко дълго трябва да се носят брекетите?
Лечението на зъбно-челюстните деформации е твърде сложно и отдалечено във времето. Това зависи преди всичко от състоянието на челюстите и зъбите, както и от захапката ви. Колкото по-стриктно следвате инструкциите на специалиста, толкова по-бързо зъбите ще достигнете целите си.
Може ли в процеса на ортодонтично лечение да възникне необходимост от изваждане на зъби?
В хода на лечението-не. Преди да се започне едно ортодонтско лечение-то изисква много подробен анализ от страна на специалиста, на който сте се доверили. Този анализ е длъжен да съдържа изчисления за бъдещия растеж в лицево-челюстната област и да планира бъдеща липса на място в конкретния случай, а оттам и необходимост от изваждане на зъб или зъби. Мястото на извадените или липсващи зъби обаче ще бъде заето от другите. Усмивката ви няма да загуби нищо от чара и красотата си.
Кога не трябва да се слагат брекети?
Когато пациента не е мотивиран -т.е. не е сигурен в желания успех от лечението.
Кога е най-добре за пръв път да се посети специалист?
Всяко дете задължително трябва да бъде прегледано от ортодонт. Най-добре е това да стане когато малчуганът е на 2-3 години и не по-късно от 7 годишна възраст. Колкото по-рано се насрочи посещението при специалиста, толкова по-добре. Някои проблеми се отстраняват много по-леко в най-ранна детска възраст. В случаите пък когато лечението е възможно само след навършването на определен брой години от детето, малчуганът отрано ще бъде подготвен и ще знае за предстоящото му събитие.Лечението изисква продължително носене на апаратите, дълго наблюдение и корекция, адекватна хигиена и контрол. Успешната профилактика намалява честотата и тежестта на зъбно-челюстните деформации в детската възраст.
Детето ми дълго време носи подвижни апарати. Защо сега се налага поставянето на брекети?
Лечението с подвижни апарати не винаги е достатъчно. То подпомага развитието на челюстите, подготвя ги да израстнат всички постоянни зъби и да се избегнат екстракциите. Лечението с брекети в последствие и е „черешката на тортата” за прекрасна холивудска усмивка и здрави зъби.
Каква орална хигиена се налага след поставянето на брекети?
Лечението с брекети налага много стриктна и редовна хигиена-миене с четка и паста,почистване с междузъбни четки,изплакване с вода за уста. Разликата с нормалнато хигиена без брекети е малка- просто от брекетите по-трудно се почиства храната.

Преди и след:

Преди:

След:

Преди:

След: