Имплантология

История

Историята на имплантите започва още от древността. Има доказателства,че при маите и в Египет има успешни опити за заместване на загубени зъби. Първите успешни имплантации са от 600 г.пр.Хр. Използваните материали са били слонова кост и обсидиан.

За това, че имплантацията е била успешна съдим по вкостяването на импланта в костите на намерените артефакти. За зъбни импланти с минимален успех били използвани благородни метали, човешки или животински зъби, раковини. Едва след осъзнаване на необходимстта от биосъвместимост на материалите за импланти започва развитието на денталната имплантология като наука.

Имплантологията днес

Какво влагаме в понятието зъбен имплант?

Това е вид лечение, чрез което не заменяме просто липсата на естествен зъб с изкуствен такъв, а запазваме здравето на устната кухина и на човека като цяло. Имплантът замества зъби, които са загубени в резултат на различни възпалителни процеси – кариес, пулпит, периодонтит, пародонтални заболявания. В основата на всички заболявания са бактерийте. Затова с цел намаляване количеството на микроорганизми в устната кухина, добрата орална хигиена е най-важната предпоставка,както за по-малко възпалителни процеси, така и за добра успеваемост при поставяне на имплантите. Затова за добри резултати пациентът трябва да положи максимални усилия за поддържането на оралната си хигиена.

Зъбният имплант представлява изкуствен корен, който се поставя в костта. Оставя се там от 3-6 месеца, в зависимост от състоянието на организма, докато имплантът се срастне с костта. След това се разкрива импланта и се поставя гингивооформител. След 2-3 седмици той се премахва от устата. Взема се отпечатък и се изработва в лабораторията конструкция, която лежи върху абатмънта. Абатмънт (надстройка) е тази част, която се показва в устата на пациента над импланта и се облича с корона, с мостови крепител, със става за задържане на протеза и др.

Имплантите са най-различни видове – винтови, цилиндрични, дисковидни, ножовидни, завинтващи се, едночастови, двучастови и др. Обикновено денталните лекари работят с няколко различни системи имланти, за да отговорят на потребностити на по-голям кръг от пациенти. Според материала, от който са изработени има титанови импланти и последните години все повече се използват и циркониеви импланти. Те почти се доближават до успеваемостта на титановите, но са с по-висока естетика и съответно доста по-скъпи.

Успеваемостта на имплантите през последните 15-20 години вече е над 95%, така че зъбният имплант всъщност е много надежден метод за лечение.Опастността от отхвърляне на имплант е около 4-5%.

Сериозни научни изследвания се правят през последните години, за да се установи дали има алергични реакции към титана. Засега няма такива доказателства, защото титанът е изключително инертен материал. Най-често имплант се отхвърля , поради инфекция, породена от бактерии при неспазване на хигиенен режим.

Най-трудно се слага имплант, ако няма здрава кост. Тогава костта се подготвя чрез различни методи, индивидуано за всеки пациент. Чак след това може да се предприемат стъпки за поставяне на имплант.

Контраиндикация за поставяне на имплант е неконтролираният диабет. Поставяне на импланти не се препоръчва при хемофилия, левкемия, заболявания на белия кръвен ред, заболявания на червения кръвен ред(тромбоцитния ред), особено ако тези заболявания не са контролирани. Ако се употребяват антикоагуланти, трябва да се спре приемът им няколко дена преди поставянето на импланти.

Продължителността на манипулацията по поставяне на имплант е от 15-20мин. до 30-40мин. Процедурата не е болезнена, защото се извършва със стандартна локална анестезия. Обикновено обезболяващи се налага да се вземат само първия ден. В рамките на един ден могат да се поставят от 1 до 7 импланта, а също и временни зъби.

Ако имплантът е поставен на задни зъби, изчакали сме от 3-6 месеца и тогава сме натоварили зъба с коронка, храненето на пациета е нормално без ограничения. Ако обаче имплантите са във фронталната част и поради естетични причини са били натоварени веднага с временни коронки, тогава тези зъби трябва да се пазят от натоварване. Ако пациентът е с много на брой извадени наведнъж зъби и поставени импланти, правят му се временни цялостни конструкции и тогава той трябва задължително да се храни с пасирана храна поне два месеца. След това временната конструкция се заменя с постоянна.

Имплантологичното лечение всъщност е съвременен, прогнозируем метод с много добра успеваемост. Имплантологията дава възможност за функционално и естетично възстановяване на дъвкателния апарат, дава едно по-добро качество на живот, близко до това на естественото съзъбие.

В клиника „БоДент” се използват няколко системи импланти, с цел да се удовлетворят нуждите на всички пациенти.

След поставяне на импланти, при необходимост се издават болнични листи на пациентите.

Д-р Димитров ежегодно повишава квалификация си в областта на имплантология във водещи световни центрове. През 2017г. лечебното заведение получи сертификат за провеждане на обучения по имплантология от фирма „Alfa Bio”.

В продължение на повече от 30 години „Alpha Bio Tec” е лидер в разработването, производството и маркетинга на импланти, протетични елементи, биоматериали и разнообразие от стоматологичен хирургичен инстриментариум. „Alpha Bio Tec” вярва в процеса на улесняване на имплантологията, като в същото време произвежда най-високо качество продукти за световния пазар и предоставя на клиентите си възможно най-доброто обслужване.

Много подробна информация за всичко, което ви интересува може да намерите в www.implanti.info – специализиран сайт за пациенти. В него на разбираем език са описани всички аспекти на лечението с дентални импланти.