Как да поддържаме добра устна хигиена

Поддържане на добра устна хигиена – първият основен фактор за предотвратяване образуването на кариес и други заболявания на устната кухина.

Всеки от нас мисли, че знае как да си почиства зъбите и че това не е сложна процедура, която още от ранно детство е ежедневен хигиенен ритуал. Но според лекарите по дентална медицина много от хората не отделят достатъчно време за почистване на устната кухина. Поради незнание или небрежност те пропускат важни моменти и така сами повишават риска от развитието на различни орални заболявания. В крайна сметка редовното почистване на зъбите позволява да се унищожи до 60% от налепа и подобрява състоянието на венците.

Колко често трябва да мием зъбите си?

За да може обичайните манипулации с четката действително да носят полза, почистването трябва са бъде ежедневно, като се препоръчва минимум два пъти на ден, за не по-малко от 2 минути, като се отделят около 30 секунди на всяка половина на горната и долната челюст.  Най-често хората твръде бързо завършват хигиената на устаната си кухина, като отстраняват само остатъците от храна, а налепът по зъбите остава.  Това е предпоставка към развитие на кариес и заболявания на венците.

Обикновено хората предпочитат да си почистят зъбите сутрин преди да излязат от дома. Действително, сутрешното почистване на устната кухина позволява да освежим дъха си, да премахнем натрупания през нощта налеп, да се избавим от остатъците на закуската, като придадем на зъбите здрав блясък.  Но за профилактика на стоматологичните заболявания това е недостатъчно. Преди да легнем да спим, задължително трябва за почистим зъбите, в противен случай през нощта в устната кухина ще има благоприятни условия за развитие на бактерии.  При това емайлът ще започне да се руши, венците да се възпаляват.  Остатъците от храна, продуктите на тяхното рязлагане и отделящите се от микроорганизмите вещества изменят киселинността на слюнката, което оказва изкючително отрицателно въздействие върху зъбите. Така че правилното вечерно почистване е една добра и важна профилактика срещу кариеса.

Изборът на паста за зъби!

При покупка на паста е важно да отчетем състоянието на нашите зъби и венци, понякога е необходимо тя да бъде с лечебно-профилактично действие.  В тези случаи попитайте вашия стоматолог каква паста ще ви препоръча.  При децата трябва да купуваме специални пасти, съобразени с тяхната възраст.  В детските пасти има ниска концентрация на флуорсъдържащи вещества и няма опасност от усложнения при поглъщание на паста от детето.  И при децата и при възрастните е добре периодично да се сменя пастата за зъби, да не се прекалява с пастите с избелващ ефект.  На първо място трябва да се употребяват пасти, които отстраняват добре зъбната плака.

Изборът на четка за зъби!

Днес на пазара се предлагат най-различни видове четки и всеки трябва да подходи много сериозно към избора на четка, като избере най-подходящата за него. Не е подходящо да се използват четки от природни материали, защото на тяхната повърхност се задържат и размножават бактерии. Съвременните четки се изработват от безопастни синтетични материали, които не травмират емайла при отстраняване на зъбната плака и лесно се почистват след използване. Четките трябва да се сменят на всеки 3-4 месеца.

Четките са с различна твърдост. При заболявания на венците е желателно да се избира мека четка. Твърдите четки се справят добре с плаката по зъбите, но могат да бъдат травмиращи. Повечето хора предпочитат четки със средна твърдост. С гумената оребрена повърхност на четката се почиства плаката по езика.

Освен обикновени четки съществуват електрически и ултразвукови четки.  При електрическата четка главата й извършва множество бързи вибрации като се движи във всички посоки, включително по посока на и обратно на часовниковата стрелка. По този начин пастата и водата преминават с голяма сила  през междузъбното пространство и по линията на венците и премахват  много успешно зъбната плака. Предимство на електрическата четка е малката глава, с която може да се достигнат труднодостъпни зони на зъбите и междузъбното пространство.

Принципът на работа на ултразвукова четка е много по-различен и помага да се постигне още по-добър резултат. Основното почистващо действие се извършва благодарение на излъчването на ултразвукова вълна в безопасен диапазон. Ултразвуковата вълна действа, както в точката на контакт, така и на около 5мм, което прави възможно достигането до труднодостъпни места. Движението на космите на четката осигурява механично почистване на плаката. Това хигиенично устройство има много положителни аспекти на употребата, единственият недостатък на ултразвукови четки за зъби е тяхната  висока цена.

Как да си мием зъбите?

Поставяме четката за зъби в хоризонтално положение, като влакната й са под 45 градуса спрямо венеца. При външната повърхност на горната челюст започваме от кътниците с кръгообразни и измитащи движения в посока от венеца към зъба. По същият начин се почистват и външните повърхности на долната челюст. При вътрешните повърхности на горната челюст четката се поставя от към небцето, а за долната – от към езика и се почистват внимателно отново с кръгообразни и измитащи движения зъбите от венеца към зъба. При предните зъби четката се изправя вертикално и с няколка измитащи движения се почистват. Накрая минаваме по дъвкателната повърхност на всички зъби с движения напред-назад. Езикът също е добре да се почисти, за да се премахнат всички бактерии, които предизвикват лош дъх. Завършваме с изплакване на устата с вода и хубаво почистване на четката.

Важно е да не забравяме, че трябва да използваме конци за зъби или интердентални (междузъбни четки), за да отстраним ефективно плаката от междузъбни пространства, които са трудно достъпни за обикновената четка за зъби.

Много добро средство за поддържане на устната ни хигиена са и водите за уста. След приключване на почистването с четката за зъби, с конеца или интердентална четка , следва жабурене с такава вода. При тях също има голямо разнообразие. Трябва де се употребяват такива, коита са за ежедневна употреба. Ако има някакъв здравословен проблем, тогава се използват специализирани води за лечение по съвет на вашия  дентален лекар.