Дентална профилактика при децата ! 

В месеците, в които тече кампанията за безплатно силанизиране на децата искаме да ви припомним , че важна част от денталната профилактика на всяко дете е и поставянето на силанти .

Силантите са материали, които се поставят върху ямките и вдлъбнатините(фисурите) на дъвкателните постоянни зъби, като по този начин образуват много тънък защитен слой. Това е необходимо, защото кариесът на дъвкателните повърхнини на постоянните зъби е много често срещано явление. Чрез силантите се предпазват дъвкателните повърхности , като образуват една бариера между зъба и бактериите в зъбната плака. Другата роля на силантите е че те спират разрастването на вече появили се кариеси. Като цяло силантите намаляват образуването на кариеси до 70%.

Самият процес на поставяне на силанти е бърз и безболезнен за детето.

Редовното посещение при зъболекар, правилната устна хигиена , флуорната профилактика, правилният избор на храни и напитки , както и поставянето на силанти са една добра гаранция за намаляване вероятността от образуване на кариеси при децата.

Безплатното поставяне на силанти на първите постоянни молари(6-ите зъби) на деца от 5 до 8 годишна възраст в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години, спестява на децата в бъдещ период неприятните моменти , свързани с правенето на пломби, а също така спестява на родителите време и средства.

Зъболекарите в клиника БоДЕНТ са едни от изпълнителите в кампанията по безплатно поставяне на силанти.